Hem In English Till Jamines Kebab


Önder Tulunay vet vad han talar om när han säger att han kan turkisk mat. Inte bara för att han är uppfödd på mammas goda turkiska mat. Han har, tillsammans med sina fem kompanjoner, levererat turkiska specialiteter till Sveriges gatukök och restauranger i över 15 års tid. Har du någon gång ätit en kebab i en grillkiosk är sannolikheten ganska stor att Önder har varit med på ett hörn.


Kvalitet Är hemligheten

Önder kan sin kebab. Och det viktigaste med en riktigt god kebab är god kvalitet.
   –Vi satsar på kvalitet – i allt från råvarorna till hanteringen, hygienen och miljön och servicen runt omkring, säger Önder Tulunay, VD och grundare.
   På À la Bazaar använder man därför bara kött från ungdjur, och helst bringa.
Köttet mals i fabriken för att som Önder säger: ha kontroll på hela kedjan, men det måste väl finnas fler hemligheter till er goda smak och höga kvalitet?
   –Ja, kryddningen. Receptet är lika hemligt som Coca-colas, skrattar Önder.

12Om Önder
Önder har en brokig karriär bakom sig. Eftersom hans far var diplomat har han bott på många ställen i världen och det var också anledningen att familjen Tulunay kom till Sverige första gången. Önder, som var banktjänsteman i Turkiet, har alltid varit intresserade av datorer, mekanik och teknik. Och bilar. I Sverige skolade han därför om sig till bilmekaniker och så småningom även billackerare, ett vägval som visade sig vara ödesdigert.
  -Jag trivdes inte utan sa upp mig.
Tillsammans med några kompisar arrendrade jag en pizzeria i Rinkeby. Man kan säga att min karriär i matbranschen började där, skrattar Önder.

Men egentligen kanske det började långt tidigare - på 60-talet när Önder sprang till bagaren för att få sin favoriträtt gräddad.
–Vi hade ingen ugn hemma och när mamma hade lagat min favoriträtt, en paj med filodeg, köttfärs och spenat eller fårost, fick jag springa med den till bagaren, berättar Önder.
En timme senare var det dags att hämta hem den väldoftande pajen.
En misslyckad lackering och avsaknad av ugn ledde fram till en lyckad satsning på kebab och maskiner.

MÅnga ton senare
15 år och många ton köttfärs senare är succén med turkisk snabbmat ett faktum. Genuina turkiska smaker, tillagade enligt svenska kvalitetskrav och på 100 % nötkött – kan det bli bättre? Inte om du frågar Önder och hans vänner på À la Bazaar.